AGA BBQ PARTY - TOPP 10  RECEPT 


Är du redo för några härligt goda grillidéer? Allt från pizza och lammspett till smaskiga desserter. Ta de bästa grillsmakerna från Spanien, Italien och USA till grillen och ta med dina smaklökar på en turné med dessa 10 fantastiska grillrecept. 

Kom ihåg! 
Om du använder träspett, blötlägg dem i vatten i 30 minuter i förväg så att de inte brinner på grillen.

 Grillad räkor med vitlök (Gambas al  ajillo)

Spansk  omelett ( Tortilla de  patatas)

Katalanska rostade grönsaker (Escalivada ) 

Vit pizza (La pizza bianca)

Lammspett ( Spiedini d’Agnello ) – med vegetarisk/veganskt alternativ

Bruschetta med bränd vitlökskräm (Bruschetta com crema di aglio bruciato)  

Klassisk amerikansk burgare

Majskolv med blandade örter, parmesan och citronsmör

Grillade aprikoser av lönnsmör med vaniljglass

Grillad banan med choklad & marshmallows

SPANIEN
  Grillade räkor med vitlök
(Gambas al ajillo)

4 portioner 
Förberedelsetid: 15 minuter 
Total tid: 30 minuter 

 175ml olivolja 
3 msk nyhackad timjan 
1 ½ msk chili efter din smak. Mild, stark eller söt spelar ingen roll.  
6 vitlöksklyftor, grovhackade 
24 stora räkor, skalade och rengjorda 
Salt och nymald svartpeppar 
3 vitlöksklyftor, tunt skivad 

Träspett som blötläggs i vatten 30 min innan grillning. 

Värm grillen till medium.  

Rör ihop 60 ml olja, 2 msk timjan, chilipulvret och hackad vitlök i en skål. Trä räkorna på spetten och pensla med marinad och låt spetten vila i marinaden i en form där spetten får plats. 

Lägg den återstående oljan i en liten kastrull/panna, tillsätt den skivade vitlöken och fräs tills vitlöken är lätt gyllenbrun. Ta bort vitlöksskivorna med en hålslev och låt den rinna av på hushållspapper. Spara oljan. 

Öka grillens värme till hög.  

Ta bort spetten från marinaden, krydda med salt och peppar och grilla tills räkorna är gyllenbruna ca 90 sekunder per sida. Dra av räkorna från spetten, lägg på tallrik och droppa på lite av den sparade vitlöksoljan. Strö på kvarvarande timjan, den tunt skivade vitlök och garnera med oreganoblad. 

SPANIEN
Tortilla de patata –  spansk tortilla / spansk omelett

4 portioner 
Förberedelsetid: 15 minuter 
Total tid: runt 60 minuter 

300 g potatis  
1 lök  
olivolja  
5 stora ägg 

Tvätta potatisen och skär dem i skivor , max. 3 mm tjocka. 
Skala löken och klyfta den. 
Värm grillen till ca 260 ° C. 

Låt 2 msk olja bli varm i en stekpanna, på medelhög värme, tillsätt sedan lök och potatis. 

Sänk värmen och stek i 25 till 30 min eller tills löken blir gyllenbrun och potatisskivorna är genomstekta. Rör inte för mycket, då går potatisen lätt sönder – använd en stekspade för att vända dem.  

Knäck äggen i en skål, krydda med en liten nypa havssalt och svartpeppar och vispa sedan med en gaffel.  

När lök och potatis är färdigstekta tar du bort pannan från värmen och tippar försiktigt ner dem i äggblandningen. Blanda försiktigt och häll tillbaka blandningen i pannan och låt den stå på låg värme i cirka 20 minuter, eller tills det nästan inte finns något löst ägg på ytan.  

SPANIEN
Escalivada – katalanska rostade grönsaker 

4–6 portioner 
Förberedelsetid: 15 minuter 
Total tid: 30 minuter 

2 gula paprikor 
2 röda paprikor  
2 lökar  
2 aubergine 
16 små potatisar 
salt efter behov 

Dressing: 
3 citroner – (juice av tre hela grillade citroner) 
0,5dl honung 
3,5 dl extra jungfruolja  
Salt efter behov 
Mald svartpeppar efter tycke och smak  

Starta grillen och lägg på de hela grönsakerna när det blivit riktigt varmt. Låt dem bli halvbrända på ena sidan och vänd sedan och låt de bli riktigt brända. Ta bort dem från grillen och när de svalnat något så tar du bort skal och frö och skivar dem i tunna remsor/skivor/bitar som du önskar. 

Koka potatisen med 2 tsk salt. Låt de sedan svalna och grilla dem precis innan du serverar maträtten. 

Dressing:  
Lägg citronerna på grillen låt dem knappt bli brända, låt svalna lite och pressa sen ur juicen. Blanda juicen med honung, olja och krydda med salt och peppar och droppa över grönsakerna.  

ITALIEN 
La pizza bianca

4 pizzor 
Förberedelsetid: 75 minuter 
Total tid: 1 tim 35 minuter 

Använd en pizzasten när du bakar pizza på din grill . 

Pizzadeg: 
370 ml varmt vatten 
½ pkt jäst 
10 g socker 
50 ml olivolja 
10 g salt 
10 dl vetemjöl eller durumvetemjöl. Välj själv eller blanda! 

Till fyllning : 
2 vitlöksklyftor 
1 gul paprika 
400 g keso  
1,5 tsk salt 
1,5 tsk timjan 
20 g basilika 
20 körsbärstomater 
60 g riven parmesanost 

Degen: 
Lös upp jästen i det varma vattnet. 
Tillsätt socker, olivolja och salt. 
Tillsätt långsamt mjölet. 
Knåda kraftigt i cirka 10 minuter. 

Täck skålen med plastfolie och låt den jäsa i ungefär en timme. 
När degen har svällt, dela den i fyra portioner och forma pizzabottnar. 

Skala och finhacka vitlök och bryn den i lite olivolja på sidobrännaren, eller på spisen, tills den mjuknar. Skiva paprikan. 

Blanda keso med en halv tesked salt, brynt vitlök och skivad paprika i en skål. 

Dela upp blandningen på pizzabottnarna och lämna en kant på minst 2 cm. 

Strö över timjan och fördela tomaterna på pizzorna. Strö över salt och parmesan efter smak. 

På grillen: 
Värm grillen till cirka 260 ° C.  
Placera pizzastenen på grillen och förvärm den i cirka 10 minuter. 
Baka pizzorna i ca 5 - 6 minuter eller tills kanterna är gyllene och osten smälter. 

ITALIEN
Lammspett “Spiedini d’Agnello”
Recept lämpligt för växtproteinprodukter 

4–6 portioner 
Förberedelsetid: 2,5 tim (2 tim marinering inkluderad) 
Total tid: 3 tim 

8 träspett, blötlägg dem i vatten i 30 minuter innan grillning 

500 g lammrygg, skuren i 4cm kuber.  
Om du vill göra en vegetarisk eller vegansk version, använd tempeh, tofu eller liknande veggoprodukter som är lämpliga för spett. 

0,5 kg små/delikatess potatis  
60 ml rödvinsvinäger 
125 ml extra jungfruolivolja, plus extra för pensling 
4 msk färsk rosmarin, finhackad  
4 msk färsk salvia, finhackad  
1 msk färsk persilja, finhackad  
1 vitlöksklyfta, finhackad  
Nymald svartpeppar  
Grov havssalt 

Blanda lamm/veg.alternativet i en stor skål eller plastpåse med rödvinsvinäger, 60 ml olivolja, rosmarin, salvia, persilja, vitlök och salt. Låt marinera i kylen i minst 2 timmar, eller helst över natten. 

Täck potatisen med vatten i en medelstor kastrull, salta och koka upp. Koka tills potatisen är mjuk, cirka 10 minuter. Häll av vattnet och låt svalna. 

Lyft lammet/veg ur marinaden och krydda med salt och peppar på alla sidor. Trä bitarna av lamm/veg på träspetten. Sätt grillen på hög värme. 

Grilla och vänd spetten tills lamm/veg är grillat på alla sidor, cirka 5 minuter. För medium-rare, låt spetten ligga 1 minut kortare. Pensla med olivolja innan servering. 

Värm en panna på medelhög värme med de återstående 60 ml olivolja. Tillsätt de kokta potatisarna och bryn dem tills de är lättbruna. Krydda med salt och servera bredvid. 

ITALIEN
Bruschetta con crema di aglio bruciato – Bruschetta med bränd vitlökkräm 

4–6 portioner 
Förberedelsetid: 30 minuter 
Total tid: 45 minuter 

Ingredienser : 
Ciabatta  
4 tomater 
½ kruka färsk basilika 
1 kruka persilja 
100 ml olivolja 
50 g solrosfrön 
50 g riven parmesanost 
farinsocker 
Salt + peppar + socker 
1 vitlök 

Använd tre skålar för kryddblandningarna. 

Skål 1: 
Skölj tomaterna, skiva och ta bort frön, finhacka. 
Hacka den färska basilikan och blanda med tomater, salt, socker och peppar. 

Skål 2: 
Skölj och hacka persilja och blanda med solrosfrön, riven parmesan, farinsocker, salt och peppar. 

Skål 3: 
Placera en hel vitlök på grillen och grilla i cirka 15 minuter, eller tills klyftorna har blivit mjukare,  känn med tandpetare/potatispinne. När den är klar så skalar man klyftorna och pressar dem i skålen 

Lägg några skivor ciabatta på grillen och penslar dem med lite olja. 
Tillsätt kryddor på ciabatta-skivorna och placera bruschetta på värmenätet för att värma upp det innan det serveras. 

USA
Klassisk amerikansk hamburgare

4 portioner 
Förberedelsetid: 1 tim 40 minuter  
Total tid: 2 tim 

500g nötkött, 15-20 procent fett  
500g bönfärs – mosa valfria bönor med lite olja och krydda med kryddor du gillar 
1,5 dl lök, hackad  
1 tsk Worcestershiresås * (se veg.variant längst ner i receptet) 
1 tsk soja 
½ tsk vitlökspulver 
salt och peppar efter smak  
4 hamburgarbröd 
Fyllning och kryddor efter eget val: avokado, sallad, tomat, ost, senap, ketchup  
 
Förvärm grillen till hög värme. 

Blanda Worcestershiresås /veg.såsen med soja och vitlökspulver.  
Blanda såsen försiktigt med kött/bönfärs och hackad lök.  
Dela kött/ bönfärsen i 4 portioner och forma med händerna 2 cm tjocka biffar som är cirka 10 cm i diameter.  
Forma en fördjupning i mitten av varje biff. Krydda med peppar och lägg i kylen i ungefär en timme (eller mer om du kan).  
 
Låt köttet/ bönfärsen stå i rumstemperatur i 20 minuter innan den grillas. Krydda med salt innan du lagar mat. 

För medium burgare grilla i tre minuter, vänd, grill i ytterligare tre minuter. Använd låg temperatur, mindre än 100 ° C. 

Rosta hamburgerbröden och toppa hamburgaren med dina favoritfyllning och kryddor. 

* Vegan Worcestershire sås 
Ingredienser : 
2,4 dl äppelcidervinäger  
0,8 dl kopp sojasås  
3 msk brunt socker  
1 tsk dijon senap  
½ tsk pimenta dioica ½ tsk vitlökspulver  
½ tsk lökpulver 
⅛ tsk svartpeppar  
  
Tillsätt alla ingredienser i en skål och täck. Slå på värmen. Värm upp tills det bara knappt får simma. Ta av från värmen och låt svalna till rumstemperatur. Förvara i en burk i kylen i upp till fyra veckor.   

USA
Majskolv med blandad ört, parmesan och citronsmör 

6 msk osaltat smör, rumstemperatur 
3 msk fint riven parmesanost 
1 msk finhackad färsk dragonblad 
1 msk finhackad färsk basilikablad 
1 msk finhackad färsk gräslök 
1 tsk finrivet citronskal  
½ tsk flingsalt 
⅛ tsk nymald svartpeppar 
4 färska majskolvar, skalade 

Värm upp grillen till ca 200°C 
Blanda smöret med ost och alla kryddor. 
Smörj varje majskolv med 1-2tsk av kryddsmöret. 

Grilla majsen på medelhög värme , med locket stängt så mycket som möjligt, tills de har fått fin färg och är mjuka, 12 till 15 minuter, vrid ibland. Lägg på tallrikar och servera med resterande kryddsmör.  

Kryddsmöret kan göras en dag i förväg och kylas. Ta ut den i god tid före grillning så att den får rumstemperatur och blir lätt att stryka på majskolven. 

USA
Grillade aprikoser av lönnsmör med vaniljglass 

3 msk lönnsirap 
3 msk osaltat smör 
1 tsk vaniljextrakt 
¼ tesked flingsalt 
6 mogna aprikoser, halverade på längden och urkärnade . Om du inte hittar aprikoser, använd persikor eller plommon. 
Vaniljglass (för servering) 

Förvärm grillen till ca 175°C 

Smält lönnsirap, smör, vanilj och salt i en liten gryta, på låg värme, rör tills smöret smälter. 

Grilla aprikoserna med snittytan nedåt, pensla på sirapsblandning medan de ligger på grillen, tills de är lätt färgade och mjuka, 8-10 minuter. Lägg på tallrikar med snittytan upp och pensla på med ytterligare av sirapsblandning. Låt aprikoser svalna till rumstemperatur och servera sedan med glass. 

USA
Choklad marshmallow banan

Bananer 
Choklad (choklad, chokladströssel, allt går) 
Marshmallows 
Vaniljglass (valfritt) 
Aluminiumfolie 

Skala inte bananerna utan gör en skåra i skalet så att du kan fylla bananen med chokladbitar och marshmallows. 

Lägg den fyllda bananen i folie, vik ihop, grilla på medelhög värme i ca 5min. 

Öppna försiktigt och ät det goda med sked. 

Lägger man till vaniljglass så blir det riktigt mumsigt! 

Hitta närmaste gasolautomat