Nyheter

Nu lanseras Firemill – världens första brandsläckare som drivs av kolsyrepatroner

4.7.2019

De flesta hemmabränder startar i köket[1] och många skulle kunna undvikas. Nu lanserar företaget Inventi Vidi och gasbolaget AGA – Firemill – en ny typ av brandsläckare som är avsedd för mindre bränder och som är ett komplement till den vanliga brandsläckaren/-pulversläckaren. Firemill drivs av en kolsyrepatron likadan som den som används i kolsyremaskiner för att tillverka kolsyrat vatten, vilket innebär att den både är enkel att använda och att fylla på – och den förstör varken mat eller inredning.  Den är designad för att stå framme i köket och finnas nära till hands om olyckan är framme. Firemill visades för första gången i samband med den nyligen avslutade Formexmässan och intresset för den nya brandsläckaren var stort.

-    Det kan kännas läskigt och svårt att ta fram en brandsläckare och ofta finns den inte heller nära till hands om olyckan är framme. Det är vår förhoppning att Firemill som både är enkel att öva med och att använda ska bidra till att sänka tröskeln till att använda brandsläckare så att släckningen blir en instinkt, säger Martin Westerberg, VD på Inventi Vidi AB.

Varje år inträffar 6 000 bränder i svenska hem. En tredjedel av olyckorna sker i köket och av dessa inträffar en majoritet i anslutning till spisen.[2] Tiden mellan upptäckten av en brand och starten på släckningen är det som avgör hur stor skadan blir. Där kan en lättillgänglig snabbsläckare göra skillnad. För att släcka en eld med Firemill behövs bara en twist, som att skruva på en pepparkvarn. Firemill kan användas vid mindre bränder och är ett komplement till pulversläckaren. Den ersätter inte pulversläckaren.

-    Vi tror att ett mer lättanvänt komplement till brandsläckaren behövs på marknaden och att det kan leda till att fler bränder stoppas. Det känns mycket positivt att våra kolsyrepatroner nu även kan användas till att släcka bränder, säger Martin Allerby, Regional affärsområdeschef för Sparkling Water på AGA Gas AB.

En fördel med koldioxid som släckmedel är att det fungerar på bränder i gas- och elapparater och det är dessutom helt rent och förstör varken mat eller inredning. AGA säljer och har de exklusiva distributionsrättigheterna för Firemill i Sverige, övriga Norden och Baltikum.

[1] msb.se
[2] msb.se

Fotograf: Magnus Torsne