FAQ

Gasol

Varför måste gasolflaskor förvaras upprätt?
Gasolflaskans ventil är försedd med en säkerhetsventil som släpper ut gas om trycket i flaskan blir för högt. För att ventilen ska fungera korrekt, måste gasolflaskan förvaras stående både vid hantering och lagring.

Hur vet jag hur mycket gas det finns kvar i gasolflaskan?
Du kan ta reda på hur mycket gas det finns kvar i flaskan genom att väga den. Dra av flaskans egna vikt (som anges på flaskan) från totalvikten. Skillnaden är mängden gas som finns kvar. Mängden kvarvarande gas i en kompositflaska är lätt att få reda på, eftersom flaskan är genomskinlig.

Hur mycket gasol motsvarar 1 kW?
1 kg gasol har ett energiinnehåll på 12,8 kWh. 1 kW är 78,125 g gasol per timme.

Kan gasolflaskor förvaras utomhus under vintern?
Ja. Gasol fryser först vid -187 °C.

Hur stor pant är det på en 11 kg:s stålflaska?
AGA har inget pantsystem för gasolflaskor. Gasolflaskans pris får du enklast reda på genom att kontakta din närmaste AGA återförsäljare.

Kan jag transportera gasol i min personbil?
Du kan transportera en gasolflaska i bilen om flaskan står upprätt och är ordentligt fastspänd, till exempel med bälte eller rem. För yrkeschaufförer gäller andra regler.

Kan jag förvara gasolen under diskbänken?
Gasolflaskorna ska huvudsakligen förvaras utomhus, men de kan vid behov också förvaras inomhus i ett välventilerat utrymme.
https://www.msb.se/sv/Produkter--tjanster/Publikationer/Publikationer-fran-MSB/Gasol-for-hem-och-fritid/

AQVIA®

Hur kan jag smaksätta mitt kolsyrade vatten?
Du kan smaksätta det kolsyrade vattnet med AQVIAs goda saft- eller läskedryckskoncentrat och smak- eller cideressenser. AQVIA® smaker är producerade av naturliga råvaror, utan konstgjorda sötningsmedel. Du kan också göra egna dryckesblandningar. Pröva till exempel lime, citron eller gurkskivor. Se det aktuella sortimentet på AQVIA Smaker.

Var kan jag köpa smaker?
AQVIA® kolsyremaskiners återförsäljare säljer oftast också AQVIA® smaker. Hitta din AGA återförsäljare.

Bottenplattan på PET-flaskan brukar lossna ibland, är det meningen?
Det är helt i sin ordning. Bottenplattan är löstagbar för att göra rengöringen enklare. Läs mer om AQVIA® vattenflaskor.

Kan jag tvätta PET-flaskorna i diskmaskinen?
Nej. Om du lägger flaskorna i diskmaskinen deformeras de. Eftersom PET-flaskorna endast tål temperaturer upp till 40 °C, är diskmaskinens vattentemperatur för hög.

Ska jag lägga smakerna i PET-flaskan innan jag kolsyresätter vattnet?
Nej. Smaksätt vattnet alltid efter kolsyresättningen.